Stell av katt

Stell av katt

Gjør det så hyggelig som mulig for både deg og pus.

Kattestellet skal være lystbetont, så sørg for å planlegge det når katten er på sitt mest avslappede. Bruk korte økter i starten, bare 5 til 10 minutter og forleng gradvis tiden slik at pus blir vant til lengre stell. Tips nummer én er tålmodighet.

Du kan også hjelpe pus å bli mer komfortabel med stell ved å ha dette i bakhodet til daglig; sørg for eksempel for å berøre og klappe hver eneste del av pus når dere koser, inkludert potensielt sensitive områder som ører, hale, buk, rygg, poter og tær. Begynn tilvenningen allerede når den er kattunge.

Nedenfor kan du lese mer om:

– Børsting

– Bading

– Øyestell

– Ørepleie

– Potesetell

– Klipping og stell av klør

– Tannstell

 

NO*Antelis anbefaler å sette en fast ukedag for kattestell. Helst både tannpuss, børsting og kloklipp. Kloklipp trenger man som regel ikke hver eneste uke, men vanen er fin å ha inne. I røyteperioder kan man ha behov for å kamme katten hver dag for å unngå floker.

Å veie katten sin er også veldig lurt (en gang per mnd er anbefalt fra enkelte veterinærer). Mange oppdager sykdom ved at katten blir magrere.

 

Børsting

Regelmessig pleie med en børste eller kam vil bidra til å holde pelsen i god stand ved å fjerne smuss, spre naturlige oljer gjennom pelsen, hindre floker og holder pelsen ren og fri for irritasjon.

Pelsen skal være blank og fin, og pelsen skal «falle» tilbake på plass hvis du klapper mothårs. Det skal ikke være noen ujevnheter i huden, hårløse flekker eller tegn på lopper og lus.

Bruk en kam, karde eller børste og gre igjennom hele pelsen. Når katten er en kattunge holder det ofte med en børste, men semilanghårskatter, som Maine Coon er, vil felle underull når voksenpelsen har kommet. Da er det viktig å bruke en god stålkam for å fjerne underullen for å unngå floker. Derfor bør katten også vennes til å bli komfortabel med stålkam allerede fra den er kattunge.

NB! Vær forsiktig rundt brystet og magen – pus er som regel mest følsom her. (Eller mot testiklene på hannkatter).

Tips til langhårete katter – er det floker kan du prøve deg med litt talkumpulver før du gyver løs med en karde.

Bading

Pus har et ganske godt innebygget stelleverktøy (tunge og tenner) – og er som regel i god stand til å sørge for egen kattevask.

Men – noen ganger kreves det litt mer – kanskje fordi pus lukter, er kommet borti noe klissete eller rett og slett er skikkelig møkkete.

Bruk alltid en mild sjampo (ulike kattesjampoer eller en god menneskesjampo uten silikon) som er trygt å bruke på katter, og følg disse enkle trinnene:

1. Timing: Sørg for å gjøre dette når katten din er på det roligste.

2. Fjern våpen: Dvs. det kan lønne seg å klippe klørne i forkant…

3. Børst: Bruk en børste eller kam for å rense pelsen.

4. Bomull: Det kan være lurt å forsiktig plassere litt fettvatt i øret på katten slik at den ikke får vann i øret. Man kan også rulle sammen og benytte kattens egen pels fra gjennomgreingen.

5. Stå trygt: Plasser pus i vasken/karet – sørg for å ha et sklisikkert underlag.

6. Lunkent vann: Fyll noen centimeter med lunkent vann (ikke varmt) vann. Fukt pus grundig med myk dusj eller øsekar. Husk å unngå ører, øyne og nese.

7. Sjamponer

8. Skyll godt: Få bort alle såperester. Skyll til pelsen knitrer. Pelsen skal føles tørr og gi motstand, først da har du skyllet godt nok.

9. Ansiktsvask: Vi anbefaler en fuktig klut uten sjampo. Bruk eventuelt ekstra utvannet sjampo og vask forsiktig for hånd – unngå øyne, ører og snute.

10. Tørk: Bruk et stort håndkle og tørk pus grundig. Du kan bruke en hårføner på svakeste varme hvis pus takler lyden.

11. Ros og gi pus en godbit!

Øresjekk

Øre og hørsel er særdeles viktige for katten – pus har ekstremt god hørsel.

Sørg for at ørene er i topp stand med denne sjekklisten:

«Utenfor øret»

Pus skal ha et friskt øre dekket med pels uten skallede flekker. (selvsagt unntak med hårløse raser). Ser du hårtap, hevelser eller lignende, bør du få sjekket dette hos en veterinær.

«Inn i øret»

Lukt i øret, det skal ikke lukte vondt (lukt derfor også i kattens øre når du vet den er frisk da har du en referanse). Bøy øret forsiktig slik at du kan se inn i ørekanalene. Disse skal være lyserosa, ikke ha noe møkk og ha minimalt med ørevoks.

Tegn på øreproblemer:

– stadig kløing av øret

– sensitiv ved berøring

– mye risting på hodet

– balanseproblemer

– lukt

– mye mørk ørevoks

– hørseltap

– sår

– se opp for øremidd (kan nærmest se ut som tørr jord i øret)

NB! Ikke stikk noe inn i øregangen.

Ørerens/dråper

Trenger du bruke litt ørerens skal du være meget forsiktig, ikke pirk inne i selve ørekanalen – men du kan rengjøre i området rundt med en bomullsdott. Ved bruk av dråper – følg bruksanvisningen nøye. Ørerens fås kjøpt hos veterinær og bør brukes i samråd med veterinæren.

Øyesjekk

Undersøk pus i et rom med godt lys.

 -Øynene skal være klare og rene, ikke grå.

– Pupillene skal være like store, området rundt øyeeplet skal være hvitt.

 -Det skal ikke være rifter eller utflod av noe slag.

–  Pelsen rundt øynene skal ikke være klissete eller tårevåt.

– Ikke et synlig «tredje øyelokk».

Sjekk at hår ikke kommer inn på øyet.

Du kan rengjøre øynene forsiktig med en fuktig bomullsdott. Tørk utover (fra ?neseroten?) og vær forsiktig så du ikke berører øyeeplet. Ikke bruk øyedråper e.l. uten konsultasjon med veterinær.

Potestell

Friske poter er selvsagt vesentlig for en katt

På noen langhårete raser som ferdes mye utendørs kan det være hensiktsmessig å holde pelsen inne i poten og rundt tærne kort, eller i det minste stell den meget ofte slik at det er mindre sannsynlighet for at ting fester seg. Klipp da forsiktig med en butt potesaks og pass på at du ikke klipper huden. Skal katten derimot på utstilling, så skal IKKE pelsen klippes!

Du kan bruke potevoks på tredeputene, ikke minst om vinteren når disse er mest utsatt. (Spenol og Vaselin benyttes også av mange, men ikke bruk andre fuktighetskremer beregnet på deg selv! Katten slikker det i seg!)

Har poten fått veldig små, helt overfladiske sår (som ikke blør), kan du normalt håndtere dette selv; rens godt og sett på en bandasje. Ved minste mistanke om større kutt eller betennelse, anbefaler vi at du kontakter veterinær.

Klipping og stell av klør

Selv om kattungen ikke trenger å klippe klørne sine med en gang. Tenk på tilvenning fra første stund. (ellers kan du nok få en liten overraskelse ved første klipp, og få føle hva klørne virkelig kan brukes til).

Du skal også vite at riktig klipping ikke gjør noe vondt – det er som å klippe dine negler.

En katt som er ute bør ikke få kloklipp! En innekatt derimot får ikke den naturlige slitasjen og trenger heller ikke klørne til forsvar og jakt.

Nerven vokser sammen med klørne, så vil du unngå å klippe over denne bør du klippe om lag hver 14-dag (nerven trekker seg litt tilbake hver gang du klipper).

Tilvenning

Begynn med å massere og klappe kattens ben og beveg deg mot potene. Fortsett med å trykke forsiktig på hver enkelt tå, bruk tid og gi mye ros og kanskje en godbit. Gjennomfører du fotmassasje i en ukes tid, vil med all sannsynlighet pus være langt mer klar for en kloklipp.

Slik klipper du:

Klørne inneholder en nervestreng og på lyse klør er det mulig å se denne rosa nerven inne i kloen. På mørke klør ser du bedre på undersiden, nerven synes gjerne som en svart streng inne i kloen.

1. Spre hver av kattens tær og fjern smuss og rusk.

2. Bruk en god klotang (kast gamle klippere som «knuser» neglen).

3. Klipp inntil nerven som som regel vokser ned til eller akkurat nedenfor «trekanten» på negelen.

PS! Skulle du komme litt innpå nerven vil det blø litt, det er ikke farlig men selvsagt ikke godt for katten. Forhold deg rolig og sørg for at katten din også føler seg trygg.

4. Bruk en finkornet fil til å jevne ut eventuelle grove kanter.

5. Gi ros og en godbit!

Tips: Du behøver ikke nødvendigvis klippe alle klørne samtidig. Dette kan tære på kattens tålmodighet – så spre det gjerne utover et lengre tidsrom.

Tann- og munnstell

Selv kattepus kan trenge tannpuss. Gjerne hver dag, men ihvertfall en dag i uka.

Også pus kan ha godt av noen leker og gnage på.

Sunne tenner og munn er selvsagt vesentlig for en katt, følg derfor med på følgende:

-Pust: Kattens ånde varierer fra hva den spiser og den lukter neppe roser. Men, den skal ikke stinke – det kan være tegn på førdøyelsesbesvær eller tannproblemer.

-Løse tenner: skal pus selvsagt ikke ha

-Hovne eller betente gommer: Løft litt på leppene og se på gommene at disse er rosa og fine.

 PS. det er ikke uvanlig med en mild betennelse hos mange katter. Området vil da gjerne være ekstra følsomt. Hvis det vedvarer bør du gå til veterinær. Der finnes det bl.a. ulike klorhexidinpreparater som kan være lure å bruke.

-Blemmer/cyster på tungen.

-Tannsten.

Slik pusser du:

Du skal selvfølgelig ikke bruke vanlig tannpasta. Bruk vann eller egen kattetannpasta. Begynn med ørsmå mengder så pus venner seg til smaken. Du kan til nød benytte en myk barnetannbørste, fingertannbørste for hunder eller bruk gassbind surret rundt fingeren din (gir også fin massasje til gommene).

Teknikktips:

1. Ikke puss frem og tilbake oppå tennene slik du sannsynligvis pusser dine egne tenner. Det er langs kinnet på utsiden av tennene hvor det er mest sannsynlighet for plakk.

2. Ta et område av munnen om gangen. Bruk små, myke, sirkulære, bevegelser på tannen og børst forsiktig ned mot tannhalsen/roten.

Store deler av teksten er hentet fra http://www.ipet.no//kattestell.html men jeg har gjort noen endringer og lagt til noe selv.