Om Maine Coon

Om Maine Coon

Maine Coon

Maine Coon er en rasekatt med amerikansk opprinnelse. Dette er verdens største tamkattrase. Maine Coon regnes som den første katterasen fra Amerika. Man vet ikke sikkert hvordan rasen oppstod, men det finnes flere myter omkring det. En av de vanligste er fra Maine og går ut på at katten oppstod ved krysning mellom katt og vaskebjørn (raccoon på engelsk, derav navnet), noe vi nå vet er genetisk umulig. Sannsynligvis oppstod katten gjennom naturlige krysninger mellom angorakatter som sjømenn tok med seg til Maines havner, og engelske katter som nybyggerne tok med seg på 1600-tallet, skandinaviske eller russiske katter samt korthårede amerikanske katter. Det verserer også en historie om at vikingene tok norske skogkatter med seg til Amerika og blandet dem med store amerikanske katter, en historie vi nordmenn liker å forholde oss til.

Maine Coon katten er ganske enkelt et bevis på, at den som er sterkest og smartest overlever. Maine Coon katten er en arbeidskatt som er rustet til å klare seg selv i barske omgivelser. Den er stor og kraftig. Tidligere hadde mange av kattene en ekstra tå, polydaktyle. De blir ofte kalt ”gaupekatten” på grunn av de flotte tufsene på ørene. Katten kommer opprinnelig fra staten Maine i USA.

Vil du ha en Maine Coon katt må du være klar over at den vil være med på ALT du gjør og ALT som skjer. De likner mye på hunder i sin adferd. De elsker menneskekontakt og de trives godt innendørs. De går godt overens med andre katteraser, hunder, kaniner og andre kjæledyr.

Før den drikker vann skraper den på gulvet, eller slår med poten i vannskåla. Denne adferden mener man er et instinkt fra da kattene bodde i det kalde Nord Amerika. Der måtte de krafse bort snøen og slå hull på isen før de kunne drikke vann eller fange fisk.Maine Coon katten har et fantastisk temperament. Den er helt spesiell i sin adferd. Den er frekk og kan til tider være direkte ufin.

Det er en stor katterase. En hann veier normalt mellom 6-8 kg og hunnene veier 4-7 kg. Det er forskjell på sommer- og vinterpels. Det kan også være forskjell på pelskvaliteten på ute- og innekatter. Utekattene får en kraftigere og fetere pels. (Fettet i pelsen får vannet til å prelle av!) Pelsen er ofte lang (semi-langhår) men det blir allikevel sjelden floker i pelsen. Gjennombørsting av pelsen med jevne mellomrom er uansett alltid lurt, spesielt i røyteperiodene. Da slipper du så mye løshår inne.

Maine Coon katten var å finne på utstillinger allerede på 1800-tallet. Rundt 1920 forsvant rasen fra de amerikanske utstillingene, fordi Perser og Exotic ble mer populær.l 1959 ble rasen erklært utdødd. Det gjorde at oppdrettere grunnla The Maine Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA i 1968.

l USA er det 5 standarder for Maine Coon, og med FIFé’s standard blir det 6. Det er derfor ikke så rart om du blir litt forvirret over den store variasjonen i utseendet. FIFé, (Federation Internationale Feline) som norske katteklubber er medlem av, har en standard som trådte i kraft 1. januar 1994.