Ocicat

Ocicat

Vi har også drevet oppdrett av en rase til – Ocicat. En helt herlig korthårsrase. Vi driver ikke med denne rasen lenger.

Hvordan rasen ble til:

Ocicat er en forholdsvis ny rase, skapt i USA på 1970-tallet. Det begynte imidlertid alt i 1964, da Virginia Daly, krysset en abyssiner-siameser mix med en sjokolademasket siameser i et forsøk på å skape en abyssinermasket siameser. En av avkommet, en elfenbensfarget hanne (kalt Tonga), fikk spotter. Tonga ble imidlertid kastrert og fikk således ingen ting med den nye rasen å gjøre. Daly fortsatte  arbeidet sammen med flere andre oppdrettere, bl.a. Tom Brown. De krysset abyssiner, siameser, prikket orientalsk korthår, egyptisk og amerikansk korthår for å få fram ocikattens nåværende morfologi. Rasen ble anerkjent av CFA alt i 1966, men det skulle gå 20 år før den fikk en rasestandard. TICA godkjent i 1986 og standarden ble publisert i 1988. Siden har den også blitt anerkjent av FIFe.  De første kattene kom til Europa i 1989. Rasen har blitt ganske populær i USA, men er fortsatt svært sjelden i Europa.

Utseende:

Ocicat er en mellomstor til stor tamkatt, som kan veie forbausende mye. Kroppen er langstrakt, slank, atletisk og meget muskuløs, men ikke massiv. Brystkassa er forholdsvis bred og beina ganske lange, med kompakte ovale labber. Hodet er middels stort med middels store ører og store mandelformede øyne (som ikke må være blå). Halen er ganske lang og smal. Pelsen er kort, tett, glatt og glansfull. Den får tett underull om den får gå fritt ute når det blir kaldt. Pelsen kommer i en rekke farger, men skal alltid være spottet innen FIFè for å kunne stilles ut. Men det hender det kommer solide eller tabbymønstrede Ocikatter. Enkelte forbund har godkjent de tabbymønstrede også.

Personlighet:

Ocicat er en meget livlig, aktiv og umåtelig nysgjerrig katterase, som også er svært leken. Det har blitt sagt at «rasen er så nær en hund man kan komme som katt», og det medfører nok en viss grad av riktighet. Den er nemlig svært lærevillig og tolerant, noe som kanskje skyldes dens nysgjerrige natur. De kan være litt dominante overfor fremmede katter, men har stort sett ingen problemer med å omgås hunder når de får slik trening. De elsker mennesker og regnes som snille og tolerante overfor barn. (sakset fra Wikipedia)

Enhver barnefamilie burde ha ihvertfall en, men aller helst to eller flere Ocikatter!