Før du kjøper kattunge

Før du kjøper kattunge

Tekst hentet fra Maine Coon-ringen i Norge.

Jeg har omarbeidet teksten noe og den opprinnelige teksten kan du lese her:

http://www.mainecoonringen.no/katteformidling/kjoper-mco/

Før du kjøper Maine Coon

Hva kan man forvente av en seriøs oppdretter?

Alle seriøse oppdrettere er registrerte med stamnavn i et forbund. De fleste i Norge registrerer i NRR.  Alle kattunger får stamtavle, og seriøse oppdrettere har ikke lov til å selge kattunger uten stamtavle. Ingen kattunger kan leveres før de er minst 12 uker gamle.

Du skal alltid få med:

 • stamtavle utstedt fra forbundet oppdretter er medlem av (NRR).
 • kjøpekontrakt som viser eierskap/overdragelse og kjøpesum
 • fersk helseattest fra veterinær
 • bevis på idchipmerking
 • vaksinasjonskort eller kjæledyrpass der vaksiner og idchip er ført inn – dato for neste vaksine står der

Du får informasjon om:

 • begge foreldrene, gemytt og helseopplysninger, både på godt og vondt
 • hvordan kattungen skal følges opp: mat, stell og utstyr
 • råd og videre oppfølging så lenge man ønsker, gjerne hele kattens liv

Seriøse oppdrettere krever av deg:

 • katter solgt som selskapskatt skal kastreres innen 5-8 mnd alder om de ikke er levert ferdig kastrert
 • oppdretter vil ha attest på kastreringen, og eventuelt kastreringsdepositum betales tilbake
 • katten skal følges opp med årlig veterinærsjekk og nødvendige vaksiner
 • informasjon og tilbud om hjelp om katten må omplasseres
 • informasjon om sykdommer katten får, spesielt om noe er arvelig som oppdretter må ta hensyn til i videre avl på linjene

Er ikke en katt uten stamtavle bra nok?

En katt uten stamtavle er en huskatt.

Uten stamtavle er katten ingen rasekatt, uansett hva de som selger den påstår. Den kan ikke brukes i avl, den kan ikke stilles ut som rasekatt, den er ikke resultatet av systematisk avl og utvelgelse gjennom generasjoner og etter bestemte regler. Den har ikke egenskapene til rasene den påstås være blanding av.

Hva er en rasekatt?

En rasekatt er en katt som er registrert i en stambok for rasen, gjennom flere generasjoner. Normalt skal minst 4 fullstendige generasjoner være kjent for at den skal regnes som rasekatt.

Rasekatter kommer fra en oppdretter, som er registrert i et forbund. Alle kattene står i forbundets stambok, og en stamtavle utstedes for hver kattunge. Oppdrettere arbeider målrettet og systematisk med rasen gjennom utvalg av videre avlsdyr, testing og utstilling.

En katterase defineres gjennom en rekke typiske egenskaper og trekk, vanligvis nedfelt i Standarden for rasen. De dreier seg om utseendet til rasen, samtidig som oppdrettere også fokuserer på rasens typiske gemytt. Rasene har også forskjellig opphav, og må komme fra godkjente registrerte linjer.

Maine Coon er en naturrase som har oppstått naturlig ut fra tamkattpopulasjonen i nordøstlige USA over en lang periode med naturlig utvelgelse. Maine Coon i dag kan føre sine aner tilbake til de noen hundre katter som først ble registrert i stambøkene på 1960- og 70-tallet, Foundation-kattene. Disse ble samlet inn i hele USA. Noen har også sporet opp og fått godkjent nyere foundation-katter i USA som fyller kravene for å tilhøre rasen.

En blandingskatt er en huskatt

Når ikke begge foreldre har fullt kjente linjer bak og er resultat av planlagt systematisk avl, så er det ingen rasekatt. De spesielle egenskapene hos en rase er avlet frem over tiår. Genene som befester disse egenskapene kommer fra begge foreldre for en rasekatt. Når man blander to eller flere raser får man ikke en katt som har alle de gode egenskapene, man får i stedet en genetisk blanding som er tilbake til de kattene rasene er bygget på, huskattene. Enhver blandingskatt fra to eller flere raser vil miste egenskapene og kravene til å tilhøre rasen. Genetisk er den tilbake til den vanlige tamkatten.

En blandingskatt er en huskatt, uansett hvilke prosenter av forskjellige raser som oppgis.

Ikke kjøp katta i sekken!

Det hender vi hører om at noen har kjøpt en papirløs kattunge til 3-5000 kroner, som ikke bare kommer uten stamtavle, men heller ikke har ID-chip (500-800 kr), vaksiner (400-700 pr vaksinedose, 2 kreves for at katten er grunnvaksinert), eller veterinærattest (100-500, ofte god pris sammen med vaksinene). Noen skryter av at kattungene har fått ormekur. Det koster en hundrelapp eller to. En slik katt kan derfor fort koste 6000-7000 kroner totalt.

Registrerte Maine Coon-kattunger solgt som selskapskatt, med stamtavle og alt ordnet koster 9000-12000 kroner. Ofte er vaksiner ført i et veterinærpass (300-900 kr) slik at det ikke er noe problem å reise til Sverige på ferie eller utstilling. En rasekatt til selskap koster mellom 6000-12 000, avhengig av rase og vilkår – les om hvorfor. En rasekatt til avl koster vanligvis mer.

Ikke kjøp papirløs blandingskatt for mer enn det du vil gi for en huskatt. Den er ikke verdt mer!

Å være oppdretter er en krevende oppgave

En seriøs rasekattoppdretter i et forbund må følge strenge regler for dyrevelferd, det er begrensninger i antall kull en hunkatt kan ha, det er krav til god helse for alle avlsdyr og alt må dokumenteres med veterinærattester.

Bakgårdsoppdrettere behøver ikke helseteste sine katter, de behøver ikke følge de strenge reglene for maksimalt antall kull, for krav til miljø og oppfølging av kattene. Bakgårdsoppdrettere som avler papirløst har som oftest brutt kontrakten med oppdretteren de kjøpte katt av, de avler kanskje på en katt med defekter som ikke er tillatt brukt i seriøs registrert avl. Noen tror stamtavler og registrering koster mye. I NRR koster selve stamtavlen 400 kroner!

En registrert rasekatt kan livsforsikres for hele kjøpesummen, mens en huskatt normalt ikke kan livsforsikres for mer enn 1000 kroner.

Kjøp heller ikke kattunge av noen som ikke tillater at man kommer på besøk og får hilse på foreldrene og se kullet. Levering i busslommer og bensinstasjoner bør vekke mistanke om at noe er alvorlig galt.

Ved å kjøpe en katt uten stamtavle støtter man useriøs avl, og skaper markedet for papirløse kattunger.

Ikke betal rasekattpris for en katt uten papirer. Uten offisiell stamtavle og registrering i forbund er katten en huskatt, uansett hvem foreldrene er.